Ondanks dat bijvoorbeeld de arbeidsdruk is toegenomen door de mechanische onkruidbestrijding, voelen ze zich erg goed bij het reilen en zeilen op een bio melkveebedrijf.
In 2016 werd de omschakeling naar bio ingezet. Er waren heel wat redenen. Het grootste struikelblok was de financiële inspanning die erbij kwam kijken, maar daar zijn ze gelukkig doorheen geraakt.
Herman en Chantal schakelde om naar bio. Van die keuze hebben ze nog geen spijt gehad. Het bedrijfssaldo is erop vooruit gegaan en de voldoening van al het harde werk is toegenomen.
De biovelddag op het proefbedrijf biologische landbouw van Inagro is een vaste en jaarlijkse afspraak voor biologische akkerbouwers en groentetelers, boeren met interesse voor bio en betrokken stakeholders.
In het Hageland zijn er wijnbouwers met interesse in omschakeling naar bio. Het project biocluster organiseert hiervoor bedrijfsbezoeken in Wallonië. We blikken terug op het bezoek aan Vin de Liège.
Terugblik bezoek Domaine W: van droom naar biodynamisch wijndomein
In het Hageland zijn er wijnbouwers met interesse in omschakeling naar bio. Het project biocluster organiseert hiervoor bedrijfsbezoeken in Wallonië. We blikken terug op het bezoek aan Domaine W.
Nieuwe brochure: Omschakelen naar biologische wijnbouw
In deze brochure krijg je een overzicht van de belangrijkste veranderingen die je op en rond je bedrijf zal moeten doorvoeren voor een succesvolle omschakeling.
In 2018 startte het project 'bio-clusters'. Dat project detecteert en begeleidt landbouwbedrijven uit bepaalde regio's die interesse hebben in de omschakeing naar bio. Na 2 jaar maken we een tussentijdse balans op en kijken we naar de toekomst.
Op woensdag 2 december start de cursus Biologische Fruitteelt. Tijdens de cursus gaan we in de winter online in op de achtergronden van de biologische fruitteelt. In mei/juni bezoeken we praktijkbedrijven en biologische sorteer/verkoopbedrijven.
De internationale markt voor biologisch varkensvlees is klein, maar de vraag blijft wel groeien. Ook in België merken we vanuit de distributie een duidelijke interesse naar biologisch varkensvlees van inlandse herkomst. Dat biedt potentieel voor een evenwichtige marktsituatie.
Waar de biologische markt in België al vele jaren groeit met meer dan 10 procent per jaar, blijft de markt voor biovlees een kleine gespecialiseerde markt. Toch ziet Paul Verbeke van ‘Bio zoekt Keten’ kansen.
Via zijn adviesbureau Obs’Herbe werkt Pieter Van Rumst weideplannen op maat uit. Pieter is immers overtuigd van de voordelen van beweiden als je bedrijf over voldoende grond beschikt.
Bedrijfsreportage: naar een intensievere beweiding bij omschakeling naar bio
In combinatie met hun melkveebedrijf baten Marx Roex en Josiane Crutzen een ijssalon uit in het hartje van de toeristische Voerstreek. In 2018 besloten ze om te schakelen naar bio.
Half juni organiseerden we binnen het project ‘Bioclusters’ een webinar rond biologische ruwvoederwinning op melkveebedrijven. Biobedrijfsadviseur Wim Govaerts deelde enkele tips voor een gevarieerd teeltplan, in functie van een evenwichtig rantsoen met voldoende energie en eiwit.
Omschakelen naar biologische landbouw gaat gepaard met tal van uitdagingen. Een eerste vereiste in het omschakelproces is dat de geïnteresseerde landbouwer weet wat hem/haar te wachten staat.
De coronacrisis heeft een impact op wat we kopen en eten. Er is meer aandacht voor gezonde voeding, versproducten zoals groenten, fruit, vlees en aardappelen zitten in de lift en de Belg kiest vaker voor bio.
Vandaag stelde de Europese Commissie de Farm-to-Fork-strategie voor, een onderdeel van de eerder bekend gemaakte Green Deal. Hierin lijkt een belangrijke rol weggelegd voor de biolandbouw.
Aantal biologische bedrijven verdubbeld sinds 2010
Sinds 2010 is het aantal biologische land- en tuinbouwbedrijven in Vlaanderen verdubbeld tot 562 actieve bedrijven in 2019. Het gaat om een gemiddelde groei van negen procent per jaar. Het totaal aantal landbouwbedrijven kent evenwel een dalende tendens.
Terugblik: bedrijfsbezoek Luc Hollands - 6 maart 2020
Geen betere manier om kennis te maken met de ideologie achter een biomelkveehouderij, dan een bezoek aan een biomelkveehouder die omschakelde uit overtuiging: we waren te gast bij Luc Hollands.
Biologische productie na bedrijfsopvolging? - 11/16 december
Samen met de specialisten van Bio zoekt Boer en Kenniscentrum Bedrijfsopvolging bespreken we verschillende strategieën voor jullie landbouwbedrijf na overname.
Psycholoog Paul Schots besloot vijf jaar geleden om te gaan boeren. Vandaag runt hij met zijn vrouw een biologisch melkveebedrijf dat sterk inzet op een eigen kwaliteitsvolle voederwinning.
Bedrijven die biologisch produceren, telen vaak geen mais meer voor ruwvoeder. Wij vroegen een aantal praktijkbedrijven naar hun ervaring met alternatieve teelten.
Op woensdag 4 december start de cursus Biologische Fruitteelt. Tijdens de cursus wordt ’s morgens ingegaan op de achtergronden van de biologische fruitteelt en ’s middags worden praktijkbedrijven bezocht en biologische sorteer/verkoopbedrijven bezocht.
25 juni - bedrijfsbezoeken biologische akkerbouw en groenteteelt
Omschakelen naar biologische landbouw gaat gepaard met tal van uitdagingen. Tijdens dit bedrijfsbezoek brengen we de biologische akkerbouw en groenteteelt in beeld.
Vijf jaar geleden is de Vlaamse overheid gestart met biobedrijfsadvies in zijn huidige vorm, waarbij je via erkende adviseurs met subsidie informatie krijgt over de biologische productie.
Omdat VLAM graag de vinger aan de pols houdt, stelt het regelmatig vragen aan consumenten over hun koopgedrag, onder andere over de aankoop van biologische producten. Zo peilde een recente enquête naar motivaties om bio te kopen.
Tijdens deze inspiratiesessie, die kaderde binnen het project Bio-scope Limburg, kwamen een dertigtal geïnteresseerde akkerbouwers hun licht opsteken omtrent marktkansen in de bio-akkerbouw.