De Europese biosector in cijfers
De Europese biosector in cijfers
De markt voor biologische voeding groeit, zowel binnen Europa als op wereldschaal. Tijdens BioFach, de grootste Europese vakbeurs voor de biologische sector, actualiseerde het onderzoeksinstituut voor de biologische landbouw (FiBL) zijn jaarlijkseVraag op biomarkt groeit.
In 2017 werd de ontwikkeling van de Europese biosector gekarakteriseerd door twee trends. Enerzijds toonde de markt een groei van 10,5%. Anderzijds groeide het Europese bio-areaal met 7,9% beduidend trager dan de markt voor biovoeding. Ook de afgelopen jaren noteerden we een markt die sneller groeit dan het areaal, waardoor de bioproductie de vraag van de consument nog steeds niet kan bijbenen.
Biologische consumptie
In Europa is Duitsland met 10 miljard euro nog steeds het land met de grootse omzet in biovoeding. Na de Verenigde Staten heeft draait Duitsland zelfs wereldwijd de grootste bio-omzet. Frankrijk blijft de op 1 na grootste Europese biomarkt, met een omzet van 7,9 miljard euro, maar de omzet steeg er (+18%) het sterkst tegenover 2016. Per persoon werd in Zwitserland het meest besteed aan biovoeding (288 euro), gevolgd door Denemarken (278 euro).
Populaire bioproducten
In veel landen blijven biologische eieren een succesverhaal binnen het totale bio-aanbod. In Denemarken en Frankrijk bereiken biologische eieren een marktaandeel van 30% in het totale aanbod. Ook biologisch fruit en groenten blijven bij de populairste aankopen van de Europese bioconsument. Met 10% of meer hebben biologische groenten na eieren het grootste marktaandeel in landen als Zwitserland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden.
Biologische productie
Er zijn in Europa bijna 400.000 bioproducenten, met name 75.000 in Turkije en 67.000 in Italië. In 2017 werd in Europa 14,6 miljoen ha landbouwgrond biologisch bewerkt. Koploper is Spanje met 2 miljoen ha, gevolgd door Italië (1,9 miljoen ha) en Frankrijk (1,7 miljoen ha). Oostenrijk heeft, naast Liechtenstein, procentueel het grootste aandeel biologische landbouwgrond (24% van het totale landbouwareaal). In 2017 was het totale Europese biologische areaal 1 miljoen ha groter dan in 2016 (+7,6%). De groei is het grootst bij de intensieve groente- en fruitteelt. Ook de Europese biomelkproductie is de afgelopen jaren significant gegroeid.biocijfers. We overlopen de voornaamste Europese trends en de recentste gegevens (2017).
Dit artikel werd gepubliceerd in Boer&Tuinder. Voor het overnemen van artikelen uit Boer&Tuinder is steeds schriftelijke toestemming van de redactie nodig. Bronvermelding is altijd verplicht.