Bedrijfsbezoek biologische akkerbouw - woensdag 7 oktober om 13u
Bedrijfsbezoek biologische akkerbouw - woensdag 7 oktober om 13u
Omschakelen naar biologische landbouw gaat gepaard met tal van uitdagingen. Een eerste vereiste in het omschakelproces is dat de geïnteresseerde landbouwer weet wat hem/haar te wachten staat.
Tijdens dit bedrijfsbezoek brengen we dit proces dan ook in beeld, beschrijven we enkele kansen en valkuilen en luisteren we naar de ervaringen van twee akkerbouwers die de stap zetten.
We starten ons bezoek bij E & M Buijsse in Biervliet. Dit bedrijf zit nog in omschakeling met nog enkele percelen in het gangbaar. Ze telen granen, aardappelen, uien, wortels, bruine bonen, pompoenen en quinoa. Ook hebben ze nog gangbare schapen. De afzet van het bedrijf verloopt via nabijgelegen bedrijven. Vervolgens rijden we door naar Biohoeve d’Haens in Hulst. Nadat de familie d’Haens bijna 25 jaar gangbaar teelde, zijn ze vanaf 2009 begonnen het bedrijf geleidelijk om te schakelen. Sinds 2013 telen ze alles biologisch. Het bedrijf teelt enkele klassiekers zoals ui, pompoen, aardappelen, knolselder, wortelen, rode en witte kool. Dit aanbod breidden ze uit met enkele ‘vergeten groenten’ zoals koolraap, pastinaak, wortelpeterselie en aardpeer.
Programma
13.00u Bezoek E&M Buijsse (Biervliet)
14.45u Verplaatsing (eigen vervoer)
15.15u Bezoek Biohoeve d’Haens (Hulst)
17.00u Einde
Inschrijven & corona
Omwille van de Coronamaatregelen zijn we genoodzaakt het aantal deelnemers te beperken. Inschrijven is daarom verplicht! Dit kan via het inschrijvingsformulier. Gratis deelname, landbouwers krijgen voorrang. We zorgen ervoor dat dit bezoek volgens de veiligheidsregels kan verlopen. Mocht je na inschrijving toch ziektesymptomen vertonen of met besmette personen in contact komen, vragen we je deelname te annuleren. Zeeland is op moment van schrijven een ‘oranje’ zone, wat wil zeggen dat verhoogde waakzaamheid op symptomen bij terugkeer aangeraden is. Personen uit provincie Antwerpen en Brussel zijn in Nederland enkel toegelaten mits 10 dagen quarantaine en kunnen daarom niet deelnemen.
Deze activiteit is een organisatie binnen het project ‘Bioclusters’, een gezamenlijk initiatief van Innovatiesteunpunt, Boerenbond, Bioforum Vlaanderen en Algemeen Boerensyndicaat met de financiële steun van de Vlaamse Overheid.