Biobedrijfsbezoeken akkerbouw - 25 juni

Biobedrijfsbezoeken akkerbouw - 25 juni

Simon Colembie nam 3 jaar geleden het 50 hectare grote akkerbouwbedrijf van zijn ouders over. Op dit kantelmoment in de bedrijfsvoering besliste hij samen met hen om ook de omschakeling naar bio aan te vatten. Dit jaar worden de laatste percelen biologisch gecertificeerd. Simon teelt o.a. tarwe, spelt, linzen, boekweit, soja, bonen, aardappelen, suikerbieten en grasklaver. Naar een vaste teeltrotatie is hij nog op zoek, momenteel moet hij nog geregeld bijsturen op basis van onkruiddruk of afzetmogelijkheden. We pikken er enkele teelten uit die we samen met Simon konden bezoeken.

Soja en linzen

Deze gewassen teelt Simon voor verwerking tot humane consumptie. De sojabonen en linzen worden door La vie est belle verwerkt tot twee sojaburgers en twee sojaspreads. Deze liggen vanaf dit jaar in de rekken bij BioPlanet, de biosupermarkt van Colruyt Group.

‘Vorig jaar haalden we een goede opbrengst met de soja, zo’n 2.5 ton bonen/ha. Wel hadden we een beetje duiven- en hazenschade, daarom plaatsten we dit jaar een afsluiting rond het perceel. Dit jaar is ook de onkruidbestrijding moeilijker: de soja staat op een perceel waar vorig jaar maïs stond en de onkruidbestrijding niet optimaal was. Bijgevolg ben ik al verschillende keren met de wiedeg en Houe Rotative (lepelwieder) door het sojaperceel moeten rijden’, aldus Simon.

Aardappelen

Simon maakte bewust de keuze voor de variëteiten Carolus, Alouette en Tentation, die resistent zijn tegen Phytophtora. Deze tracht hij af te zetten in de versmarkt. Vorig jaar teelde hij Carolus voor de verwerkende industrie, maar omdat deze variëteit slecht afbakt in de oven aanvaardt men deze helaas niet meer. Simon: ‘De industrie vraagt wel nog biologische Agria, maar het telen van deze niet-resistente variëteit en bijgevolg opnieuw te moeten behandelen met koper zag ik niet zitten.

Bij de soorten die ik nu teel moet ik enkel behandelen met spinosad tegen de Coloradokever. Ook qua onkruidbestrijding van de teelt van bio-aardappelen goed mee. Ongeveer 12 dagen na planten rijd ik er een keer door met de wiedeg, na opkomst gebeurt dit nog eens, gevolgd door enkele keren aan- en afaarden. De bewaring gebeurt in kisten in onze bewaarloods. Om zo kiemen tegen te gaan behandelen we de aardappelen met muntolie, bij levering worden ze nog eens geborsteld.

Granen

Net als in de meeste biologische akkerbouwbedrijven nemen granen een belangrijke plaats in de bedrijfsvoering van Simon. De baktarwe en spelt die hij teelt zijn bestemd voor de lokale en biologische verwerkers Molens Nova en de Flietermolen. Het telen van bakgranen is volgens Simon perfect mogelijk als je kiest voor de juiste graansoorten. Daarom koos hij voor enkele oudere tarwevariëteiten zoals Witte van Vlaanderen, Zeeuwse Witte en Camp Rémy. Voor dit laatste ras organiseert hij ook de zaaizaadvermeerdering en stockage voor Delhaize. De opslag gebeurt in luchtdoorlaatbare bigbags in houten kisten. Dit moet bij een vochtgehalte van 15-16%, indien dit stijgt moet er belucht worden.

Simon: ‘Deze oudere graansoorten zijn enorm concurrentieel met onkruiden en bieden bovendien een uitstekende bakkwaliteit. Ik haal er opbrengsten mee tot 6 ton/ha. Ik vond deze granen bij de zadenbank van de Universiteit van Wageningen, zij bezorgden me zakjes van 100 zaden per variëteit. Van hieruit startte ik mijn eigen vermeerdering. De onkruidbestrijding in deze granen is relatief eenvoudig als je voldoende dicht zaait. Dit jaar was er slechts 1 bewerking nodig met de Houe Rotative’. Veel interesse is er voor de trieur in de loods,  waar we het bezoek afsluiten. ‘En dit is nog maar de oude’ lacht Simon. ‘Ik kocht recent een tweedehandsinstallatie over van het ILVO. Deze zal het uitzuiveren van de granen, soja, linzen en boekweit aanzienlijk versnellen’. We horen nog ongetwijfeld nog van deze jonge ondernemer.