Al eens aan BIO gedacht?

Al eens aan BIO gedacht?

Heb jij al eens BIO gedacht?   De consumptie van Bioproducten stijgt.  Meer en meer Belgische gezinnen consumeren Bio blijkt uit het Jaarrapport Biologische landbouw*.  Voor veel (toekomstige) bio-producenten is dit een positief signaal!  Wij zetten alvast de voornaamste cijfers even op een rijtje!

Wist je dat...

  • ... Vorig jaar besteedden de Belgische gezinnen ruim 435 miljoen euro aan biologische producten, wat  3,8% meer is dan in 2013. Deze groei is opmerkelijk omdat de totale voedingsbestedingen voor het eerst sinds jaren daalden met 0,8% in 2014
  • ... Bijna 9 op de 10 Belgische gezinnen wel eens een bioproduct koopt , waarbij 7% van deze gezinnen minstens wekelijks bio koopt en zo instaan voor iets meer dan de helft van alle biobestedingen.
  • ... Zo’n 60% van de Belgische gezinnen regelmatig biogroenten koopt.
  • ... 43% van de Belgische gezinnen koopt Biofruit. Sinds 2005 is het kopersaantal voor fruit ruim verdubbeld.
  • ... zuivel komt op de 3de plaats met 35% van de kopers.
  • ... Een op de vier Belgische gezinnen koopt wel eens een biobrood.

Welke Bioproducten kopen Belgen?

Dit ruime aanbod heeft er wellicht toe bijgedragen dat de laatste zeven jaar de biobestedingen in België met 2/3 zijn gestegen. Bij de bestedingen op productniveau waren de belangrijke groeiers van de voorbije jaren vis, week- en schaaldieren, kaas, boter, kalfs- en lamsvlees, natuurlijke fruitsappen en graanproducten zoals ontbijtgranen, bloem en pizza’s.

Figuur 1: besteding biologische voeding en dranken per categorie in België, in euro per capita, 2008-2014

Marktaandeel groeit!

Het marktaandeel van de biologische versproducten in België blijft beperkt maar groeit gestaag verder en bedraagt nu 2,3%. Het marktaandeel van bio verschilt sterk van product tot product. De vleesvervangers hebben met 22% het grootste marktaandeel. De andere categorieën met een hoog bio-aandeel zijn o.a. eieren, die sterk groeiden tot boven de 11% marktaandeel, groenten (5,4%), fruit (3,5%) en aardappelen (3,9%). Vlees en vleeswaren bengelen achteraan met respectievelijk 1,5 en 0,7%. Zuivel zit met een bio-aandeel van 2,1% rond het gemiddelde.

Opmerking : tussen haakjes wordt de jaarlijkse groei van de voedingsbestedingen weergegeven. Totaal = voeding (vers, diepvries en kruidenierswaren), dranken, drogmetica en non-food Bron: GfK Panelservices Benelux voor VLAM

Groeiende vraag zorgt voor meer aanbod in de winkelrekken

Diverse verwerkers en handelaars spelen in op de stijgende vraag, waardoor er in de winkelrekken  steeds meer verwerkte en voorverpakte bioproducten liggen. Het aantal bioreferenties dat gemeten werd stijgt jaarlijks en bedroeg vorig jaar meer dan 8.400. Dat hoge aantal referenties wijst op de verbreding van het biopalet.


*BRON: Samborski V & Van Belleghem L. (2015) De biologische landbouw in Vlaanderen: stand van zaken 2014, Departement Landbouw en Visserij, Brussel