Schapenhouderij
Schapenhouderij
De vraag naar biologisch schapenvlees en -melk
Zuivelproducten op basis van schapenmelk vormen een kleine niche, maar winnen aan belang. De zachte smaak en goede verteerbaarheid maken het een geliefd product. De productie van bio schapenmelk is echter nog zeer beperkt, terwijl de marktvraag toeneemt. Verschillende zuivelverwerkers zijn op zoek naar leveranciers van bio schapenmelk.
Bio schapenvlees is eveneens een kleine markt. Aangezien biologische schapen maar een beperkte meerprijs hebben in vergelijking tot gangbare schapen, is het aanbod beperkt. Uit een navraag bij enkele handelaars blijkt er wel een goede vraag te zijn naar bioschapen. De vraag naar biologisch lamsvlees neemt toe en het (internationale) aanbod lijkt te stagneren.
Duur van omschakelingsperiode
De weilanden en akkers moeten een omschakelingsperiode ondergaan van twee jaar. Vanaf 1 jaar na de start van de omschakeling kan het vee aangemeld worden. Dat vee is na 6 maanden omgeschakeld naar bio.
Interessante documenten
Bio en de wet: dierlijke productie
Organic beef and sheep nutrition